
Artur Grajber
- przez Think MICE
Drugiego stycznia 2018 r. Artur Grajber obejmie stanowisko naczelnego szefa kuchni Belvedere Gourmet Group.
Artur Grajber urodził się w Warszawie w 1969 r. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej. To tam właśnie nasiąknął miłością do zawodu kucharza. Jako uczeń miał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach. W ich kuchniach nauczył się kreatywności podczas komponowania potraw, a także pieczołowitości w dobieraniu produktów.
W 1990 r. rozpoczął pracę w restauracji „Parnas”. Była to pierwsza restauracja w Polsce z kapitałem i standardami rodem z Zachodu. Następnie, już jako szef zmiany, brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol w 1992 r. Tu dał się poznać jako świetny kucharz i menedżer. Nic więc dziwnego, że w 1997 r. otwierał warszawską „Restaurację 99” już jako szef kuchni. Także dzięki jego pracy i oddaniu lokal zdobył niebawem tytuł restauracji roku.
Kariera Artura Grajbera rozwijała się równie szybko w XXI wieku. W 2000 r. otwierał pierwszy mini browar i restaurację Soma na polskim rynku. Dwa lata później związał się z siecią Starwood. W 2003 r. jako pierwszy polski szef kuchni otwierał pięciogwiazdkowy sieciowy hotel Westin Warsaw, w którym wprowadził nowatorską wówczas kuchnię fusion. Dzięki pracy Artura i zaangażowaniu jego zespołu obiekt otrzymał dwa razy z rzędu nagrody dla najlepszego hotelu sieci Westin w Europie.
Następnie aż przez dziesięć lat, od 2006 do 2016 roku, Artur Grajber był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie. Przy okazji miał możliwość współpracy przy otwarciach nowych hoteli sieci Starwood w Polsce. Od maja do grudnia 2017 r. kierował kuchnią warszawskiej restauracji Genesis.
Jak widać Artur Grajber pracuje w gastronomii nieprzerwanie od 1990 r. Przez ten czas brał udział zarówno w otwieraniu nowych lokali, jak i w kierowaniu kuchniami już istniejących restauracji oraz hoteli. Liczne podróże oraz praca w międzynarodowym gronie pozwoliły mu poszerzyć horyzonty, a także rozwinąć kulinarne pasje.
Szczególne miejsce w dorobku zawodowym Artura Grajbera zajmują wszelkiego rodzaju imprezy bankietowe. Dyrygował już kuchnią podczas wydarzeń, w których brało udział od kilku do kilku tysięcy osób. Były to zarówno jednodniowe eventy, jak i kilkudniowe bankiety o nierzadko bardzo wysokiej randze. Zwłaszcza w trakcie tych ostatnich liczy się dobre planowanie, logistyka i odpowiednie zarządzanie zespołem ludzkim. Osobiście miał okazję gotować dla wielu znanych artystów, polityków, a nawet członków rodzin królewskich. W sztuce kulinarnej Artur uwielbia wyzwania. Szczególną estymą darzy kuchnię polską i rodzime produkty. Nadaje im nowoczesny smak oraz wygląd, szanując jednocześnie tradycję.
Z początkiem przyszłego roku Artur Grajber dołączy do marki Belvedere Gourmet Group, w której obejmie stanowisko naczelnego szefa kuchni. Jego pierwsze zadania związane będą z inwestycjami, jakie planuje firma na polskim rynku. Swoim wieloletnim doświadczeniem przyczynić ma się również do podniesienia atrakcyjności oferty Cateringu Belvedere by Design.
Arturowi życzę, aby jego praca i zamiłowanie do zawodu ciągle się rozwijało oraz obfitowało w wiele wydarzeń i imprez kulinarnych w których będziemy razem uczestniczyć – mówi Artur Zymerman, prezes Gourmet Group.
Źródło: materiały prasowe, oprac. kos