
Paweł Kałuski
- przez Think MICE
Warszawski hotel Marriott ma nowego szefa kuchni. Paweł Kałuski objął z początkiem października posadę szefa kuchni w hotelu Marriott w Warszawie.
Do zespołu dołączył również Krzysztof Tarabasz, ekspert kulinarny, odpowiedzialny za kreowanie nowych rozwiązań we wszystkich restauracjach hotelu.
Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Później pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Po latach pracy w sieciach hotelowych rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu SPA Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance.
Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, polityków i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych. – Z biegiem czasu, po zachłyśnięciu się kosmicznymi technologiami i egzotycznymi surowcami, typowym na początku zawodowej drogi, każdy szef kuchni dochodzi do prostej prawdy: najbardziej wyrafinowana jest prostota. Sercem pracy szefa kuchni musi być doskonały produkt: świeża ryba z dobrej hodowli, znakomity stek, aromatyczne świeże zioła. Nasze zadanie to nie zepsuć naturalnej doskonałości – powiedział Paweł Kałuski.
Początki kariery zawodowej Krzysztofa Tarabasza sięgają z kolei 2008 r., kiedy podjął pracę w kuchni hotelu Hilton w Amsterdamie. Przez ostatnie pięć lat związany był z luksusowym hotelem Okura Amsterdam, należącym do sieci The Leading Hotels of the World. Obiekt może pochwalić się trzema restauracjami nagrodzonymi przez przewodnik Michelin.
Źródło: materiały prasowe, oprac. MK