
Jakub i Michał Budnik nowymi szefami kuchni w Mazurkasie
- przez Think MICE
1 grudnia br. droga zawodowa braci Jakuba i Michała Budnik zatoczyła koło – ponownie, tym razem jako szefowie kuchni, związali się z MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360°.
Jakub i Michał Budnik pracę w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° rozpoczęli we wrześniu 2015 r. Jakub od 1 maja 2016 r., jako szef kreatywny, odpowiedzialny był za tworzenie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marki Mazurkas, Michał 1 października 2016 r. objął stanowisko sous chefa.
Jesienią 2016 r. jako szefowie kuchni bracia rozpoczęli nowe kulinarne wyzwanie współtworząc Stixx Bar & Grill w Warszawie. Od lutego 2019 r. Michał i Jakub w duecie regularnie gotują w kuchni telewizyjnego Pytania na Śniadanie.
Michał i Kuba Budnik kulinarną przygodę rozpoczęli w hotelu Le Regina w Warszawie, gdzie odbyli pierwsze praktyki. Pracę zawodową zaczęli pod skrzydłami Josepha Seeletso w Centrum Wina Wine Bar. Jakub, przed objęciem funkcji szefa kuchni, wyjechał do Francji, gdzie odbył praktyki pod okiem Daniela Hebeta w restauracji Le Jardin du Quai. Następnie kolejne doświadczenia zdobywał w restauracji Smaki Warszawy. Został także zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu związanego z gęsiną i w nagrodę wyjechał ponownie do Francji, na staż do Tours, gdzie podglądał pracę takich szefów kuchni jak Bernard Charret i Julien Perrodin. To pozwoliło mu pogłębić kulinarną świadomość i wiedzę w obszarze najnowszych trendów.
Michał został z kolei zastępcą szefa kuchni w Joseph’s Wine & Food, a następnie szefem kuchni w Duchnicka Wine&Food. W 2012 r. wraz z młodzieżową reprezentacją Polski zdobył brązowy medal w kategorii restauracja w czasie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. W tym samym roku wziął również udział w prestiżowym konkursie młodych talentów L’Art de la cuisine Martell. Razem stanowiska szefów kuchni bracia pełnili również w restauracji Hoża by Mondovino, dla której zdobyli odznaczenie dwóch czapek od przewodnika Gault & Millau.
Jednocześnie zarząd i zespół MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° poinformował, że pragnie podziękować rezygnującemu ze stanowiska szefa kuchni Mariuszowi Pietrzakowi. W swojej karierze w Mazurkas Catering 360° odpowiadał on m.in. za przygotowanie i realizację obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r.
Bracia Michał i Jakub Budnik w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° odpowiadać będą zarówno za stworzenie nowej kulinarnej strategii, wykreowanie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marek Grupy Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami.
Źródło: materiały prasowe, oprac. MK